Multilevel dropdown

Study of cell basic to advanced level

 MCQ of cell:-


1. The study of the cell, its types, structure, functions, and its organelles are known as

a. Biology
b. Cell Biology
c. Microbiology
d. Biotechnology

Ans: b

2. Who discovered the cell in 1965?

a. Robert Hooke
b. Schwann
c. Tatum
d. De Bary

Ans: a

3. The cell theory is not applied for

a. Algae
b. Virus
c. Bacteria
d. Fungi

Ans: b

Explanation: Cell theory does not apply to the virus.

4. Which of the following was given by cell theory?

a. Watson and Crick
b. Robert Hooke
c. Schwann and Schleiden
d. Darwin and Wallace

Ans: c

Explanation: Cell theory was given by two german biologists M. Schleiden and T. Schwann that said that “cell is the basic unit of life. All the plants and animals are made up of cell”.


5. The study of the structure and composition of cells is called

a. Cytology
b. Anthology
c. Ecology
d. Phenology

Ans: a

6. Who discovered Nucleus in 1831?

a. Robert Hooke
b. Robert Brown
c. Rudolf Virchow
d. T. Schwann

Ans: b

7. The elements that present in Protoplasm

a. Carbon, Hydrogen
b. Carbon, Hydrogen, Nitrogen, and Oxygen
c. Carbon, Nitrogen, and Oxygen
d. Helium, Carbon, Oxygen

Ans: b

8. Which of the following cell organelles is absent in animal cells but present in a plant cell?

a. Cell wall
b.Cytoplasm
c. Vacuoles
d. Mitochondria

Ans: a

9. Cell wall is mainly composed of

a. Lipid
b. Starch
c. Cellulose
d. Protein

Ans: c

10. Which of the following cell organelles is called digestive bags?

a. Nucleus
b. Lysosomes
c. Chloroplast
d. Mitochondria

Ans: b

11. Which of the following cell organelles does not contain DNA?

a. Lysosomes
b. Nucleus
c. Chloroplast
d. Mitochondria

Ans: a

12. Which of the following cell organelles is called the power house of the cells?

a. Nucleus
b. Lysosomes
c. Chloroplast
d. Mitochondria

Ans: d

Explanation: Mitochondria contain enzymes for cellular respiration in which energy is released. Therefore, it is also known as power house of cells.


13. Mitochondria was discovered by which of the following?

a. G.E. Palade
b. Altman
c. Schultze
d. Robert Brown

Ans: b

14. Which of the following cell organelles contains RNA?

a. Mitochondria
b. Plastids
c. Lysosomes
d. Ribosomes

Ans: d

15. What is the site of ribosome in a living cell?

a. Endoplasmic reticulum
b. Golgi bodies
c. Plasma membrane
d. Nucleolus

Ans: d

16. Which of the following is considered as a cell within a cell?

a. Chloroplast
b. Ribosome
c. Mitochondria
d. Golgi complex

Ans: d

17. Which of the following cell organelles is present in animal cells but not present in plant cells?

a. Nucleus
b. Centrosome
c. Golgi complex
d. Plastids

Ans: b

18. Which of the following cell organelles is present in plant cells but absent in animal cells?

a. Nucleus
b. Vacuole
c. Chloroplast and Plastids
d. Cytoplast

Ans: c

19. Which of the following statements is true about chromosomes?

a. Chromosomes are present within the nucleus.
b. It contains genes and helps in inheritance or transfer of characters from the parents to the next generation.
c. It is made up of DNA in the form of Chromatin material and protein.
d. All of the above

Ans: d

20. Which of the following is a single membrane-bound cell organelle?

a. Vacuole
b. Golgi Apparatus
c. Endoplasmic Reticulum
d. All of these

Ans: d

21. Which of the following cell organelles is absent in plant cells but present in animal cells?

a. Nucleus
b. Centrosome
c. Golgi bodies
d. Plastids

Ans: b

22. Which of the following is not a double membrane-bound cell organelle?

a. Chloroplast
b. Mitochondria
c. Endoplasmic Reticulum
d. All of the above

Ans: c Endoplasmic Reticulum

23. Which of the following statements is true about the Golgi bodies?

a. It is a sac-like organelle.
b. It is located near the nucleus.
c. It helps in carrying the particles throughout the cell.
d. All of the above

Ans: d All of the above.

24. Which of the following statements is true about the Nucleus cell organelles?

a. Nucleus is not present in prokaryotes.
b. The chief components of the nucleus are Chromatin and Nucleolus.
c. It contains DNA and other genetic materials.
d. All of the above

Ans: d

25. Which of the following cell organelles are sites of protein synthesis?

a. Ribosomes
b. Lysosomes
c. Mitochondria
d. Golgi complex

Ans: a

26. Which of the following organ cell is present in the plant by which they are able to make their own food through photosynthesis?

a. Centrioles
b. Chloroplast
c. Centrosome
d. None of these

Ans: b

27. What is the functional unit of the chromosome?

a. RNA
b. DNA
c. Gene
d. None of these

Ans: c

28. Which of the following is true about Mitochondria?

a. Mitochondria contains DNA.
b. It is rod-shaped.
c. Mitochondria helps to convert energy from food molecules into usable energy and stored as adenosine triphosphate molecules.
d. All of these

Ans: d

29. The total number of chromosomes in a normal human being is

a. 23
b. 53
c. 46
d. 26

Ans: c

Explanation: In a normal human being, there are 23 pairs of chromosomes and a total of 46 chromosomes.

27. Pigments containing bodies that are bounded by the membrane are called

a. Chlorophyll
b. Plastids
c. Chloroplast
d. Hemoglobin

Ans: b

Explanation: Most Plastids contain pigments. On the basis of the presence of pigments, Plastids are divided into three types: Leucoplasts, Chromoplasts, and Chloroplasts.

28. Food substances are digested with the help of enzymes that are present in

a. Mitochondria
b. Golgi complex
c. Lysosomes
d. Ribosome

Ans: c

29. A chromosome consists of DNA and

a. Gene
b. Lipids
c. Proteins
d. Carbohydrates

Ans: c

30. Golgi apparatus or simply Golgi complex is involved in the formation of

a. Chromatin
b. Lysosome and Peroxisomes
c. DNA
d. Ribosomes

Ans: b

31. The Golgi complex is responsible for transporting, modifying, and packaging

a. DNA
b. RNA
c. Proteins and Lipids
d. None of them

Ans: c

32. The number of specialized cells in the human body is approximately

a. 300 types
b. 250 types
c. 200 types
d. 210 types

Ans: c

4. Name the process in which the ingestion of material by the cells is done through the plasma membrane?


a) Egesti


b) Diffusi


c) Osmos


d) Endocytos


Ans. 


Explanation: Endocytosis is the process in which the ingestion of material by the cells is done through the plasma membrane. Or we can say that it is the process of actively transporting molecules into the cell by engulfing it with its membran



5. Which among the following sentence is not correct about the organell


a) They are found in all Eukaryotic cell


b) They are found in multicellular organism


c) They coordinate to produce the cel



d) They are small sized and mostly intern


Ans. A


Explanation: Organelles are found in all Eukaryotic cells. They coordinate to produce the cell. They are small-sized and mostly internal. Organelle, any of specialised structures inside a cell that perform a specific function (e.g. mitochondria, ribosomes, endoplasmic reticulum). Organelles in unicellular organisms are the equivalent of organs in multicellular organism


what is the function of Earwax in the Human Bod


6. Name the process in which the passage of water goes from a region of higher concentration to a region of lower concentration through a semi permeable membran


a) Diffusion


b) Osmosis


c) Both a) and 


d) Neither a) nor 


Ans. B


Explanation: Osmosis is the process in which the passage of water goes from a region of higher concentration to a region of lower concentration through a semi-permeable membran


7. Name an organism that contains a single chromosome and cell division occurs through fission or buddin


a) Eukaryotic


b) Prokaryotic


c) Bacteria


d) Primitive organinell


Ans. B


Explanation: Prokaryotes contain a single chromosome and cell division occurs through fission or budding. The usual method of prokaryote cell division is termed binary fission. The prokaryotic chromosome is a single DNA molecule that first replicates, then attaches each copy to a different part of the cell membran


8. Name the process in which the membrane of a vesicle can fuse with the plasma membrane and extrude its contents to the surrounding mediu


a) Exocytosis


b) Endocytosis


c) Osmosis


d) Diffusion


Ans. B


Explanation: Exocytosis is the process in which the membrane of a vesicle can fuse with the plasma membrane and extrude its contents to the surrounding mediu


9. The jelly-like substance present inside the cell is known a


a) Cytoplasm


b) Ectoplasm


c) Nucleoplasm


d) None of the above


Ans. A


Explanation:  Cytoplasm is the jelly-like substance present inside the cell and contains other organelles. It is a thick solution that fills each cell and is enclosed by the cell membrane


10. Blue-green Algae are

a) Prokaryotic


b) Eukaryotic


c) Both a) and b


d) Neither a) nor b


Ans. A


Explanation: Blue-green Algae or Cyanobacteria are Prokaryotes. They lack membrane-bound organelles and nuclei


Cell: Structure and Functions. a)b)b)esese:. a)vesmsmsms:m.a)onisisism?e.b)smiaesesg?e.b)b)b)isone?y?s.b)al.l.s.s.es?e.d)isisonon


Class 9 science chaper 2,is matter pure around us

MCQ of class 9



(1) .More than one kind of pure form of matter combines forming………..

a) Texture

b) Solution

c) Mixture

d) Component

ANS-Mixture

2.) Dissolved sodium chloride can be separated from water by…………………

a) Chemical process

b) Physical process

c) Chemical process of extraction

d) Physical process of evaporation

ANS-Physical process of evaporation

3.) Non uniform compositions of solutions called………….. solutions.

a) Mixture

b) Texture

c) Homogenous

d) Heterogeneous

ANS-Heterogeneous

4.) Uniform compositions of solutions called………… solutions.

a) Mixture

b) Texture

c) Homogenous

d) Heterogeneous

ANS-Homogenous

5.) Homogenous solution may separated by……………….

a) Chemical process

b) Physical process

c) filtration

d) Physical process of evaporation

ANS- Chemical process

6.) Mixture of two or more metals , or metals and non-metals called as…………

a) Alloy

b) Solution

c) Mixture

d) Metallic mixture

ANS-Alloy

7.) Alloy cannot be separated by……………..method

a) Chemical

b) Evaporation

c) Extraction

d) Physical

ANS-Physical

8.) Brass is mixture of………….. and……….. .

a) Zinc, carbon

b) Zinc, Mg

c) Zinc, Co

d) Zinc, Copper

ANS-Zinc, Copper

9.) Zinc and Copper get mixed by forming……….

a) Steel

b) Brass

c) Gold

d) Zinc carbon mixture

ANS-Brass

10.) Component present in large amount in solution called………….

a) Solute

b) Sugar

c) Solvent

d) Mixture

ANS-Solvent

11.) The component of solution that dissolved in solvent called……………

a) Solute

b) Sugar

c) Solvent

d) Mixture

ANS-Solute

12.) A component present in lesser quantity in solution called………..

a) Solute

b) Sugar

c) Solvent

d) Mixture

ANS-Solute

13.) A component present in more quantity in solution called……………

a) Solute

b) Sugar

c) Solvent

d) Mixture

ANS-Solvent

14.) Sugar in water..in that case sugar is …………..

a) Solute

b) Small particles

c) Solvent

d) Mixture

ANS-Solute

15.) Air is ………………….. mixture.

a) Heterogeneous

b) Gas

c) Solid

d) Homogenous

ANS- Homogenous

16.) if the solute particle size is smaller than …… then it cannot seen by naked eyes.

a) 1m

b) 1cm

c) 1mm

d) 1nm

ANS-1nm

17.) When no more solute can be dissolved in solution at given temperature is called………. Solution.

a) Homogenous

b) Heterogeneous

c) Saturated

d) Unsaturated

ANS-Saturated

18.) The amount of the solute present in the saturated solution at this temperature is called its………………….

a) Unsaturation

b) Diffusion

c) Collusion

d) Solubility

ANS-Solubility

19.) If the amount of solute contained in the solution is less than the saturation level…it called as……………

a) Saturated solution

b) Unsaturated solution

c) Homogenous solution

d) Heterogeneous solution

ANS-Unsaturated solution

20.) The concentration of solution is the depend on amount of …………………. Present in given solution.

a) Solvent

b) Solution

c) Pericles

d) Solute

ANS-Solute

21.) Mass of solute divided by mass of solution multiply by 100 then we get?

a) Solution

b) Mass

c) Mass percentage of solution

d) Volume percentage

ANS-Mass percentage of solution

22.) Mass of solute divided by volume of solution multiply by 100 then we get?

a) Solution

b) Mass

c) Mass percentage of solution

d) Mass by Volume percentage of solution

ANS- Mass byVolume percentage of solution

23.) If the solution is 400 ml and solvent is 300ml so what is percentage of solute?

a) 30

b) 40

c) 45

d) 25

ANS-25

24.) Solids are disperse in liquids called……

a) Diffusion

b) Dissolution

c) Collusion

d) Suspension

ANS-Suspension

25.) Suspension is ……………… mixture.

a) Saturated

b) Unsaturated

c) Homogenous

d) Heterogeneous

ANS-Heterogeneous

26.) Mixture of water and milk shows……………….. effect.

a) Solubility

b) Diffusion

c) Tyndall

d) Brightening

ANS-Tyndall

27.) Colloid is ………… mixture.

a) Saturated

b) Unsaturated

c) Homogenous

d) Heterogeneous

ANS-Heterogeneous

28.) …………….. particles are scattered a beam of light passing through it and make its path visible.

a) Solute

b) Solvent

c) Colloidal

d) None of the above

ANS-Colloidal

29.) Foam is the example of…………

a) Scattering light

b) Colloids

c) Saturated solution

d) Unsaturated solutions

ANS-Colloids

30.) We can separate the volatile component from its non volatile solute by the method of………….

a) Extraction

b) Separation

c) Filtration

d) Evaporation

ANS- Evaporation

31.) Solid particle are not soluble in solution. That can be separated by the………

a) Extraction

b) Separation

c) Filtration

d) Evaporation

ANS- Filtration

32.) Solid particles are very small in solution which cannot separated by filtration that solution separated by ………………….

a) Dissolution

b) Collusion

c) Suspension

a) Centrifugation

ANS-Centrifugation

33.) Centrifugation do not used in………..

a) Diagnostic laboratories

b) Separate butter and cream

c) To separate water and sugar

d) Used in washing machines

ANS-To separate water and sugar

34.) Two immiscible layers can separate out in layer depending on their …………………

a) Volume

b) Surface tension

c) Density

d) Viscosity

AN-Density

35.) ……………………….solutions can separated depending upon their densities.

a) Miscible solution

b) Water

c) Immiscible

d) Colloidal

ANS-Immiscible

36) Separation of camphor and salt done by…………… method

a) Dissolution

b) Collusion

c) Sublimation

d) Suspension

ANS-Sublimation

37.) Separation of dyes and black ink using ……………………. Method.

a) Dissolution

b) Chromatographic

c) Sublimation

d) Suspension

ANS-Chromatographic

38.) ………………. Is a mixture of 2 or more colors.

a) Alloy

b) Dyes

c) Ink

d) Paints

ANS-Dyes

39.) Kroma means?

a) Dyes

b) Colors

c) Paints

d) Natural colors

ANS-Colors

40.) ……………………….. is method to separate two miscible liquids.

a) Collusion

b) Sublimation

c) Suspension

d) Distillation

ANS-Distillation

41.) Chromatographic method used to separate

a) Colors in dye

b) Drug from blood

c) Tea powder from factory

d) Drugs from blood

ANS-Tea powder from factory

42.) Two miscible liquids having boiling point less than 25K can separated by ……………..

a) Distillation

b) Sublimation

c) Suspension

d) Fractional distillation

ANS-Fractional distillation

43.) ………………………… method used for separation of petroleum products.

a) Distillation

b) Sublimation

c) Suspension

d) Fractional distillation

ANS-Fractional distillation

44.) Boiling point of oxygen.

a) -280

b) -183

c) -130

d) -220

ANS- -183

45.) Boiling point of nitrogen

a) -196

b) -183

c) -130

d) -220

ANS-  -196

46.) Crystallization method is used to purify………..

a) Liquid

b) Gas

c) Solid

d) Miscible liquids

ANS-Solids

47.) ………………….. method is used to purify solid.

a) Distillation

b) Sublimation

c) Fractional distillation

a) Crystallization

ANS-Crystallization

48.) Crystal alum separated from impure samples by……………………. Method.

a) Distillation

b) Sublimation

c) Fractional distillation

d) Crystallization

ANS-Crystallization

49.) Chemical change shown in reaction called……………

a) Physical reaction

b) Chemical reaction

c) Saturated

d) Substitution reaction

ANS-Chemical reaction

50.) Two or more atoms combined together forming….

a) Element

b) Molecule

c) Atoms

d) None of the above

ANS-Molecule


Kris

Featured post

🚀 SSC Exams 2026: सफलता की 'Full Run-Niti' और Complete Selection Guide

Conversation with Gemini 🚀 SSC Exams 2026: सफलता की 'Full Run-Niti' और Complete Selection Guide अगर आपका सपना 2026 में एक प्रतिष्ठि...