Multilevel dropdown

Showing posts with label Group-D. Show all posts
Showing posts with label Group-D. Show all posts

Study of cell basic to advanced level

 MCQ of cell:-


1. The study of the cell, its types, structure, functions, and its organelles are known as

a. Biology
b. Cell Biology
c. Microbiology
d. Biotechnology

Ans: b

2. Who discovered the cell in 1965?

a. Robert Hooke
b. Schwann
c. Tatum
d. De Bary

Ans: a

3. The cell theory is not applied for

a. Algae
b. Virus
c. Bacteria
d. Fungi

Ans: b

Explanation: Cell theory does not apply to the virus.

4. Which of the following was given by cell theory?

a. Watson and Crick
b. Robert Hooke
c. Schwann and Schleiden
d. Darwin and Wallace

Ans: c

Explanation: Cell theory was given by two german biologists M. Schleiden and T. Schwann that said that “cell is the basic unit of life. All the plants and animals are made up of cell”.


5. The study of the structure and composition of cells is called

a. Cytology
b. Anthology
c. Ecology
d. Phenology

Ans: a

6. Who discovered Nucleus in 1831?

a. Robert Hooke
b. Robert Brown
c. Rudolf Virchow
d. T. Schwann

Ans: b

7. The elements that present in Protoplasm

a. Carbon, Hydrogen
b. Carbon, Hydrogen, Nitrogen, and Oxygen
c. Carbon, Nitrogen, and Oxygen
d. Helium, Carbon, Oxygen

Ans: b

8. Which of the following cell organelles is absent in animal cells but present in a plant cell?

a. Cell wall
b.Cytoplasm
c. Vacuoles
d. Mitochondria

Ans: a

9. Cell wall is mainly composed of

a. Lipid
b. Starch
c. Cellulose
d. Protein

Ans: c

10. Which of the following cell organelles is called digestive bags?

a. Nucleus
b. Lysosomes
c. Chloroplast
d. Mitochondria

Ans: b

11. Which of the following cell organelles does not contain DNA?

a. Lysosomes
b. Nucleus
c. Chloroplast
d. Mitochondria

Ans: a

12. Which of the following cell organelles is called the power house of the cells?

a. Nucleus
b. Lysosomes
c. Chloroplast
d. Mitochondria

Ans: d

Explanation: Mitochondria contain enzymes for cellular respiration in which energy is released. Therefore, it is also known as power house of cells.


13. Mitochondria was discovered by which of the following?

a. G.E. Palade
b. Altman
c. Schultze
d. Robert Brown

Ans: b

14. Which of the following cell organelles contains RNA?

a. Mitochondria
b. Plastids
c. Lysosomes
d. Ribosomes

Ans: d

15. What is the site of ribosome in a living cell?

a. Endoplasmic reticulum
b. Golgi bodies
c. Plasma membrane
d. Nucleolus

Ans: d

16. Which of the following is considered as a cell within a cell?

a. Chloroplast
b. Ribosome
c. Mitochondria
d. Golgi complex

Ans: d

17. Which of the following cell organelles is present in animal cells but not present in plant cells?

a. Nucleus
b. Centrosome
c. Golgi complex
d. Plastids

Ans: b

18. Which of the following cell organelles is present in plant cells but absent in animal cells?

a. Nucleus
b. Vacuole
c. Chloroplast and Plastids
d. Cytoplast

Ans: c

19. Which of the following statements is true about chromosomes?

a. Chromosomes are present within the nucleus.
b. It contains genes and helps in inheritance or transfer of characters from the parents to the next generation.
c. It is made up of DNA in the form of Chromatin material and protein.
d. All of the above

Ans: d

20. Which of the following is a single membrane-bound cell organelle?

a. Vacuole
b. Golgi Apparatus
c. Endoplasmic Reticulum
d. All of these

Ans: d

21. Which of the following cell organelles is absent in plant cells but present in animal cells?

a. Nucleus
b. Centrosome
c. Golgi bodies
d. Plastids

Ans: b

22. Which of the following is not a double membrane-bound cell organelle?

a. Chloroplast
b. Mitochondria
c. Endoplasmic Reticulum
d. All of the above

Ans: c Endoplasmic Reticulum

23. Which of the following statements is true about the Golgi bodies?

a. It is a sac-like organelle.
b. It is located near the nucleus.
c. It helps in carrying the particles throughout the cell.
d. All of the above

Ans: d All of the above.

24. Which of the following statements is true about the Nucleus cell organelles?

a. Nucleus is not present in prokaryotes.
b. The chief components of the nucleus are Chromatin and Nucleolus.
c. It contains DNA and other genetic materials.
d. All of the above

Ans: d

25. Which of the following cell organelles are sites of protein synthesis?

a. Ribosomes
b. Lysosomes
c. Mitochondria
d. Golgi complex

Ans: a

26. Which of the following organ cell is present in the plant by which they are able to make their own food through photosynthesis?

a. Centrioles
b. Chloroplast
c. Centrosome
d. None of these

Ans: b

27. What is the functional unit of the chromosome?

a. RNA
b. DNA
c. Gene
d. None of these

Ans: c

28. Which of the following is true about Mitochondria?

a. Mitochondria contains DNA.
b. It is rod-shaped.
c. Mitochondria helps to convert energy from food molecules into usable energy and stored as adenosine triphosphate molecules.
d. All of these

Ans: d

29. The total number of chromosomes in a normal human being is

a. 23
b. 53
c. 46
d. 26

Ans: c

Explanation: In a normal human being, there are 23 pairs of chromosomes and a total of 46 chromosomes.

27. Pigments containing bodies that are bounded by the membrane are called

a. Chlorophyll
b. Plastids
c. Chloroplast
d. Hemoglobin

Ans: b

Explanation: Most Plastids contain pigments. On the basis of the presence of pigments, Plastids are divided into three types: Leucoplasts, Chromoplasts, and Chloroplasts.

28. Food substances are digested with the help of enzymes that are present in

a. Mitochondria
b. Golgi complex
c. Lysosomes
d. Ribosome

Ans: c

29. A chromosome consists of DNA and

a. Gene
b. Lipids
c. Proteins
d. Carbohydrates

Ans: c

30. Golgi apparatus or simply Golgi complex is involved in the formation of

a. Chromatin
b. Lysosome and Peroxisomes
c. DNA
d. Ribosomes

Ans: b

31. The Golgi complex is responsible for transporting, modifying, and packaging

a. DNA
b. RNA
c. Proteins and Lipids
d. None of them

Ans: c

32. The number of specialized cells in the human body is approximately

a. 300 types
b. 250 types
c. 200 types
d. 210 types

Ans: c

4. Name the process in which the ingestion of material by the cells is done through the plasma membrane?


a) Egesti


b) Diffusi


c) Osmos


d) Endocytos


Ans. 


Explanation: Endocytosis is the process in which the ingestion of material by the cells is done through the plasma membrane. Or we can say that it is the process of actively transporting molecules into the cell by engulfing it with its membran



5. Which among the following sentence is not correct about the organell


a) They are found in all Eukaryotic cell


b) They are found in multicellular organism


c) They coordinate to produce the cel



d) They are small sized and mostly intern


Ans. A


Explanation: Organelles are found in all Eukaryotic cells. They coordinate to produce the cell. They are small-sized and mostly internal. Organelle, any of specialised structures inside a cell that perform a specific function (e.g. mitochondria, ribosomes, endoplasmic reticulum). Organelles in unicellular organisms are the equivalent of organs in multicellular organism


what is the function of Earwax in the Human Bod


6. Name the process in which the passage of water goes from a region of higher concentration to a region of lower concentration through a semi permeable membran


a) Diffusion


b) Osmosis


c) Both a) and 


d) Neither a) nor 


Ans. B


Explanation: Osmosis is the process in which the passage of water goes from a region of higher concentration to a region of lower concentration through a semi-permeable membran


7. Name an organism that contains a single chromosome and cell division occurs through fission or buddin


a) Eukaryotic


b) Prokaryotic


c) Bacteria


d) Primitive organinell


Ans. B


Explanation: Prokaryotes contain a single chromosome and cell division occurs through fission or budding. The usual method of prokaryote cell division is termed binary fission. The prokaryotic chromosome is a single DNA molecule that first replicates, then attaches each copy to a different part of the cell membran


8. Name the process in which the membrane of a vesicle can fuse with the plasma membrane and extrude its contents to the surrounding mediu


a) Exocytosis


b) Endocytosis


c) Osmosis


d) Diffusion


Ans. B


Explanation: Exocytosis is the process in which the membrane of a vesicle can fuse with the plasma membrane and extrude its contents to the surrounding mediu


9. The jelly-like substance present inside the cell is known a


a) Cytoplasm


b) Ectoplasm


c) Nucleoplasm


d) None of the above


Ans. A


Explanation:  Cytoplasm is the jelly-like substance present inside the cell and contains other organelles. It is a thick solution that fills each cell and is enclosed by the cell membrane


10. Blue-green Algae are

a) Prokaryotic


b) Eukaryotic


c) Both a) and b


d) Neither a) nor b


Ans. A


Explanation: Blue-green Algae or Cyanobacteria are Prokaryotes. They lack membrane-bound organelles and nuclei


Cell: Structure and Functions. a)b)b)esese:. a)vesmsmsms:m.a)onisisism?e.b)smiaesesg?e.b)b)b)isone?y?s.b)al.l.s.s.es?e.d)isisonon


विज्ञान का महत्व


आज का युग विज्ञान का युग है । विज्ञान ने मनुष्य का जीवन को  आसान और सरल बना दिया है । हम विज्ञान का इस्तेमाल कर आधुनिक तकनीक से विकास कर रहे हैं ।इसका प्रयोग हम हर क्षेत्र में करते हैं ।हम जहां भी देखते हैं ,विज्ञान के चमत्कार पाते हैं । यह हमारे जीवन के हर क्षेत्र में महत्वपूर्ण कार्य संपन करने में मुख्य भूमिका अदा करता हैं । विज्ञान के सभी उपहार हमारा भविष्य को निर्धारित करता हैं ।विज्ञान के विकास से हम कम समय में अधिक कार्य कर सकते हैं ।इस प्रकार विज्ञान और तकनीकी के विकास ने हमारे जीवन को सरल ,आसान और सुविधाजनक बना दिया है । अतः विज्ञान का हमारे जीवन में महत्वपूर्ण योगदान है।


विज्ञान ने जो हमें जीवन दिया है उसे देखते हुए अब एक नए शोध में महत्वपूर्ण सोच कर सकते हैं

        💅     💋        👷


आपको हम अपने website  और कई तरीके से मदद कर सकते हैं ,  इसके लिए पहले आपको हमारे website और youtube जैसे platform को join करना है । यदि आप सरकारी नौकरी के लिए  तैयारी करते हैं तो आपको हमारे website पर जरूर visit करना चाहिए, जिसे आपको सही एवं to the point जानकारी मिलेंगी। हमारे साथ जुड़ने के लिए आपको हमारे channel को subscribe  करें और unlimited knowledge प्राप्त करें।

             

हमारे menu bar  में click कर हमारे कई platform के साथ आप जुड़े और कोई भी exam की तैयारी हमारे साथ करें।  आपकी सफलता आपके कदमों में होगी। हम आपके लिए modern pattern  इस्तेमाल कर आपको आसानी याद रखे जा सकने वाले knowledge  प्रदान करते हैं.  धन्यवाद!










twitter https://twitter.com/ByJivlal/status/1288898032449097729?s=19

instgram  https://www.instagram.com/p/CDRq9r2BKwp/?utm_source=ig_web_copy_link

Facebook-https://www.facebook.com/jivlal.mathsir

YouTube
https://youtu.be/HEEMDAMZMD8

Website
https://jivma.blogspot.com/2020/07/math-by-jivlal-sir.html

Telegram channel:-
https://t.me/mathbyjivlalsir










important and most popular fact of the world of our ocean , continent ,lake,river, mountain and grassland


 





There are many important fact of the world
such as monument,buildings, natural place
and many more.
such popular and famous sites are very
interesting to see and we learn for exam.
which sites such as mountains, lakes, rivers,
oceans,continents will remembered by this
websites .

Now, we start to learn this famous sites which
are very for all of us and most important for
each exam .
in our world there are many amazing facts
created by God .



Large pieces of land where people exist is called continent.

There are seven continent:
1.Africa
2.Asia
3.Australia
4.Europe
5.Antarctica
6.North  America
7.South  America

#    Largest continent:- Asia
#    Smallest continent:- Australia
#    The dark continent:- Africa
#    The continent which is also a country:- Australia
#    The continent known as white continent :- Antarctica
#     The continent where people do not live :- Antarctica






Large areas of water body is called Ocean.

There are five ocean:
1.Atlantic
2.Arctic
3 Indian
4.Pacific
5.Southern ocean

#  Largest ocean :- Pacific Ocean
#  deepest ocean:- Pacific Ocean
#  smallest ocean:- Arctic Ocean
#  shallowest ocean:- Arctic Ocean





# The  old  name  of  Japan- Nihon

# Egypt   is  located  bank  of river-
        Nile river

#  land  of  windmills-  Netherland
    ( Holland )

#    land  of  thunderbolt-  Bhutan

#   largest   river  of  the  world- Nile

#   land  of  midnight  sun - Norway

#   world's   tallest  tower - Burj Khalifa
    ( Dubai)

#   1st  man to walk on the moon -
         Neil   Armstrong

#    1st  men  to  climb Mt.Ever



About Indian top facts:-


# Biggest state Rajasthan 

# smallest state Goa

Most densely populated State Bihar

 Chandigarh is the capital of two states Punjab and Haryana



Biggest mosque jama-masjid

Highest tower Qutub minar

Largest museum Indian museum (kolkata)

Highest gateway Buland Darwaza

Longest road Grand trunk Road(G.T.road)


Rock garden in Chandigarh design by
 Nek chand

Palace of wind Hawamahal jaipur


Coldest desert of the world is in green in colour which located in different countries and continents







Hottest desert of the world is in red in colour which located in different countries and continents



            


 



आप हमारे साथ कई माध्यम से जुड़ सकते हैं , जो education provide करता है। यदि आप competitive exam का तैयारी कर रहे है तो निशिचत रुप से आप हमारे website पर visit करें। आपको सही एवं सटीक जानकारी मिलेगा। हमारे साथ जुड़ने के लिए आपको हमारे channel को subscribe  करें और unlimited knowledge प्राप्त करें।


            




हमारे menu bar  में click कर हमारे कई platform के साथ आप जुड़ सकते हैं और कोई भी exam की तैयारी हमारे टीम के साथ करें।  आपको निश्चित ही सफलता मिलेगी। ऐसे मेरे टीम आपके लिए modern pattern  इस्तेमाल कर आपको सटीक knowledge करते हैं.










Featured post

🚀 SSC Exams 2026: सफलता की 'Full Run-Niti' और Complete Selection Guide

Conversation with Gemini 🚀 SSC Exams 2026: सफलता की 'Full Run-Niti' और Complete Selection Guide अगर आपका सपना 2026 में एक प्रतिष्ठि...